PROJECTS

Reception and Dinning Center of CIPEA

Reception and Dinning Center of CIPEA

Location: Nanjing, China

The Client: Nanjing Foshou Lake Architecture Development Co.,Ltd.

Design Period: 2003 - 2004

Construction Period:  2005 - Present

Designer: Liu Jiakun, Yang Ying, Shen Jie, Cai Kefei, Yang Lei

PhotographerJiakun Architects

Building Area: 12,000m2

Materials: Large and small sized concrete blocks and tiles

Project Overview:

South to the picturesque Foshou Lake and adjacent to a huge, landmark-like dam, the Lodging Centre sits along a ridge of a hill in the central area of the site and is one of the 24 sub-projects in the complex of “China International Practice Exhibition of Architecture”(CIPEA). This project is a functional architecture catering to the public logistical services such as restaurants and public parking, excluding boarding. The building area is limited like other smaller architectures. Since a large scale building in a prominent location within the complex will very likely affect the overall site environment and the proportion of the complex in a negative way, the design of the project follows a basic principle on the reduction of volume by breaking the mass down into smaller mass components.

The fundamental design strategy is to divide the whole complex into two parts and to dissemble the general mass into smaller blocks:


Strategy One - Dividing the whole into two parts:

The public area of the Lodging Centre is  essentially buried in the landscape while its hotel section is fully exposed. The public area (lobby, restaurant, garage etc.) thereof is located at the low-lying dented mountain area with half of its volume concealed. The orientation follows the topography of the landscape, the magnitude and horizontality of the scale corresponds to that of the dam, negotiating a balance between them.


Strategy Two - dissembling the massing into smaller blocks:

In lieu of a massive scale, the entire Lodging Centre on the hill ridge is cut into smaller volumes. The repetitiveness of the arrangement of hotel rooms brings the architecture to a whole. The hotel rooms are grouped according to different orientations and views in order to enhance ventilation and lighting, blending into its green surroundings in form of a village settlement.


The project is built with concrete blocks in black, gray and white, the most humble and common construction product omnipresent in rural areas, aiming to enrich the vernacular context of this Chinese scenic settlement with a contemporary interpretation.


read more

Reception and Dinning Center of CIPEA

    Reception and Dinning Center of CIPEA

    Location: Nanjing, China

    The Client: Nanjing Foshou Lake Architecture Development Co.,Ltd.

    Design Period: 2003 - 2004

    Construction Period:  2005 - Present

    Designer: Liu Jiakun, Yang Ying, Shen Jie, Cai Kefei, Yang Lei

    PhotographerJiakun Architects

    Building Area: 12,000m2

    Materials: Large and small sized concrete blocks and tiles

Project Overview:

South to the picturesque Foshou Lake and adjacent to a huge, landmark-like dam, the Lodging Centre sits along a ridge of a hill in the central area of the site and is one of the 24 sub-projects in the complex of “China International Practice Exhibition of Architecture”(CIPEA). This project is a functional architecture catering to the public logistical services such as restaurants and public parking, excluding boarding. The building area is limited like other smaller architectures. Since a large scale building in a prominent location within the complex will very likely affect the overall site environment and the proportion of the complex in a negative way, the design of the project follows a basic principle on the reduction of volume by breaking the mass down into smaller mass components.

The fundamental design strategy is to divide the whole complex into two parts and to dissemble the general mass into smaller blocks:


Strategy One - Dividing the whole into two parts:

The public area of the Lodging Centre is  essentially buried in the landscape while its hotel section is fully exposed. The public area (lobby, restaurant, garage etc.) thereof is located at the low-lying dented mountain area with half of its volume concealed. The orientation follows the topography of the landscape, the magnitude and horizontality of the scale corresponds to that of the dam, negotiating a balance between them.


Strategy Two - dissembling the massing into smaller blocks:

In lieu of a massive scale, the entire Lodging Centre on the hill ridge is cut into smaller volumes. The repetitiveness of the arrangement of hotel rooms brings the architecture to a whole. The hotel rooms are grouped according to different orientations and views in order to enhance ventilation and lighting, blending into its green surroundings in form of a village settlement.


The project is built with concrete blocks in black, gray and white, the most humble and common construction product omnipresent in rural areas, aiming to enrich the vernacular context of this Chinese scenic settlement with a contemporary interpretation.