PROJECTS

Department of Sculpture, Sichuan Fine Art Institute

Department of Sculpture, Sichuan Fine Art Institute


Location: Chongqing, China

Architect: Liu Jiakun

Team: Yang Ying, Shi Wei, and Cai Kefei

Completion: 2004

Building Area: 9,790 m²

Project Overview:


Project Overview:

The Sculpture Department sits on a corner of the Sichuan Fine Arts Institute, occupying a narrow and irregular area. To maximize the area of the top floor in order to introduce an abundance of daylight to the classrooms , the roof is designed to protrude outwards, whereas the fourth and fifth floor of the building is designed to concave for the sake of channeling sunlight to the third floor. Our awareness and familiarity of Chongqings hot and humid climate demand a consideration of natural ventilation and the guide of the airflow in all the classrooms in the design scheme. Therefore, the building  façades facing west and south utilize double-decked hollow tracery walls to offer shade and promote ventilation. The textural traces created by cement plastering are left intact so as to inherit the sand plastering tradition in Chongqing.  A heavy use of in-situ cost efficient materials lend the building a character of solemnity and grand volume, echoing the materiality and industrial quality that embody the process of sculpture making as well as marking a strong sense of visual identity in the buzz of the industrial surroundings.

read more

Department of Sculpture, Sichuan Fine Art Institute

    Department of Sculpture, Sichuan Fine Art Institute


    Location: Chongqing, China

    Architect: Liu Jiakun

    Team: Yang Ying, Shi Wei, and Cai Kefei

    Completion: 2004

    Building Area: 9,790 m²

    Project Overview:


Project Overview:

The Sculpture Department sits on a corner of the Sichuan Fine Arts Institute, occupying a narrow and irregular area. To maximize the area of the top floor in order to introduce an abundance of daylight to the classrooms , the roof is designed to protrude outwards, whereas the fourth and fifth floor of the building is designed to concave for the sake of channeling sunlight to the third floor. Our awareness and familiarity of Chongqings hot and humid climate demand a consideration of natural ventilation and the guide of the airflow in all the classrooms in the design scheme. Therefore, the building  façades facing west and south utilize double-decked hollow tracery walls to offer shade and promote ventilation. The textural traces created by cement plastering are left intact so as to inherit the sand plastering tradition in Chongqing.  A heavy use of in-situ cost efficient materials lend the building a character of solemnity and grand volume, echoing the materiality and industrial quality that embody the process of sculpture making as well as marking a strong sense of visual identity in the buzz of the industrial surroundings.